Bine ati venit pe blogul meu

Windows 7



Windows 7
Windows 7 este cea mai recentă versiune de Microsoft Windows, un sistem de operare produs de compania Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarele personale de tip PC, inclusiv cele utilizate în domeniul afacerilor, pe desktop-uri, laptop-uri, Tablet PC-uri, netbook-uri şi PC-uri de tip Media Center Edition (MCE).[1] Windows 7 a intrat in faza Release To Manufacturing (liber pentru producţie; RTM) la 22 iulie 2009[2]. Data pe punere pe piaţă a fost 22 octombrie 2009[3], la mai puţin de trei ani de la lansarea sistemului anterior Windows Vista. La aceaşi dată a fost lansat şi Windows Server 2008 R2 (pentru servere).[4]
Windows 7 se prescurtează deseori cu Win 7, Win7 sau chiar numai W7.
Spre deosebire de predecesorul său Vista, Windows 7 se doreşte a fi o actualizare a lui, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicaţiile şi echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil.[5] Prezentările oferite de companie în 2008 s-au axat pe suport multi-touch, un Windows Shell reconceput cu o nouă bară de activităţi, o grupă de reţele de sistem numit „HomeGroup”[6], precum şi pe îmbunătăţiri de performanţă. Unele aplicaţii care au fost împachetate împreună cu versiunile anterioare de Microsoft Windows, mai ales Windows Movie Maker şi Windows Photo Gallery, nu vor mai fi puse acum în acelaşi package (pachet software) cu Windows 7, ci vor fi oferite separat (dar gratuit), ca parte din Windows Live Essentials Suite[7].Cuprins [ascunde]
1 Dezvoltare
2 Versiuni de testare
2.1 Windows 7 Beta
2.2 Windows 7 RC
2.3 Windows 7 RTM
3 Caracteristici
3.1 Caracteristici noi şi schimbate
3.2 Suport pentru Microsoft App-V
3.3 Windows Advanced Rasterization Platform
3.4 Caracteristici excluse
4 Atenţia reglementării antitrust
5 Ediţiile Windows 7
5.1 Cerinţe de sistem
5.2 Funcţionalităţi
5.3 Cerinţele minime de sistem pentru rularea lui Windows 7
5.4 Referinţe
5.5 Vezi şi
5.6 Legături externe
Dezvoltare
Iniţial, drept succesor pentru Windows XP şi Windows Server 2003 a fost planificată o versiune de Windows numită intern "Blackcomb". Caracteristicile majore ale lui Blackcomb sunt căutarea şi interogarea mai eficientă a datelor precum şi un sistem avansat de stocare pe discul dur (sistem de fişiere) numit WinFS. Blackcomb a înaintat însă mai încet decât prevăzut; de aceea pentru anul 2003 a fost anunţată suplimentar o versiune intermediară numită „Longhorn”, pusă pe piaţă mai târziu sub numele Windows Vista. Până la mijlocul anului 2003 Longhorn a atins câteva dintre caracteristicile prevăzute iniţial doar pentru Blackcomb. După ce trei viruşi majori au profitat de greşelile din sistemele de operare Windows într-o scurtă perioadă de timp, în anul 2003 Microsoft a schimbat priorităţile de dezvoltare, oprind dezvoltarea Longhorn-ului în favoarea dezvoltării de noi pachete service pack pentru Windows XP şi Windows Server 2003. Dezvoltarea Longhorn-ului (Vista) a fost repornită abia în septembrie 2004.
La începutul anului 2006 numele de cod „Blackcomb" a fost schimbat în „Vienna”, şi în 2007 schimbat din nou în "Windows 7". În 2008 Microsoft a anunţat că Windows 7 va fi, de asemenea, şi denumirea oficială a noului sistem de operare. Primul release extern pentru partenerii la testări (nu pentru vânzare) a apărut în ianuarie 2008 şi s-a numit Milestone 1 (build 6519).
Într-un interviu cu revista Newsweek Bill Gates a afirmat că următoarea versiune de Windows va îndeplini mai bine dorinţele utilizatorilor. Mai târziu el a declarat că Windows 7 se va concentra şi pe îmbunătăţirea performanţei. Astfel, Microsoft a folosit o serie întreagă de instrumente noi pentru măsurarea performanţei în mod continuu, pentru a detecta mai repede porţiunile de cod din Windows 7 ineficiente sau insuficient performante.
Vicepreşedintele general Bill Veghte a declarat că Windows 7 nu va avea niciun fel de probleme de compatibilitate, în comparaţie cu Windows Vista, care a suferit de pe urma acestora. Vorbind despre Windows 7 la 16 octombrie 2008, directorul executiv al companiei Microsoft, Steve Ballmer, a confirmat compatibilitatea dintre Vista şi Windows 7. Ballmer a confirmat de asemenea relaţia dintre Vista şi Windows 7, care indică faptul că, practic văzut, Windows 7 va fi o versiune îmbunătăţită de Vista.
Versiuni de testare
Windows 7 Beta
La conferinţa PDC din 2008 Microsoft şi-a prezentat noul Sistem de Operare, Windows 7, cu un taskbar revizuit şi complet cu noi caracteristici incluzând „Aero Peek”, „Aero shake” şi „Aero snap”. Copiile gratuite ale Windows 7 Pre-Beta (Compilaţia 6801) au fost date la sfârşitul conferinţei, dar le-a lipsit o caracteristică cum ar fi noul taskbar prezentat.
Pe data de 27 decembrie 2008, Windows 7 Beta a putut fi găsit pe reţele peer-to-peer[8]. Conform unui test de performanţă al ZDNet[9], Windows 7 Beta a surclasat atât Windows XP şi Vista, în mai multe puncte, printre care încărcarea sistemului de operare şi timpul de închidere, lucrul cu fişierele şi încărcatul altor documente, incluzând punctele de referinţă PC Pro pentru activităţile de birou tipice şi cele de editare video, care au rămas identice cu Vista şi mai lente decât XP[10]. La data de 7 ianuarie 2009, versiunea pe 64 de biţi a Windows 7 Beta (compilaţia 7000) s-a putut găsi pe Internet prin intermediul reţelelor peet-to-peer, câteva dintre acestea fiind infectate cu troieni[11][12]. La conferinţa CES, Steve Balmer a anunţat că Windows 7 Beta compilaţia 7000 va fi disponibilă pentru descărcare abonaţilor MSDN şi TechNet sub forma unei imagini ISO[13]. Versiunea beta oficială a fost lansată publicului la data de 9 ianuarie 2009. Microsoft dorise iniţial ca fişierul de descărcare să fie disponbil pentru aproximativ 2,5 milioane de utilizatori în data de 9 ianuarie, însă serverele au întâmpinat dificultăţi cu numărul mare de utilizatori care au dorit să descarce versiunea beta. Microsoft a adăugat servere suplimentare pentru a face faţă volumului mare de cereri din partea publicului[14]. Având în vedere numărul mare de cereri, Microsoft a decis să elimine limita iniţială de 2.5 milioane de descărcări şi să-l pună la dispoziţia publicului până la data de 24 ianuarie 2009, şi mai târziu până la 10 februarie. Persoanele care nu au terrminat descărcarea programului au mai avut la dispoziţie încă 2 zile, urmând ca după acea dată să nu mai poată fi descarcate nici versiunile rămase neterminate.
Versiunea Beta se va închide la fiecare 2 ore începând cu data de 1 Iulie 2009 urmând sa expire la data de 1 August 2009.
Windows 7 RC
Versiunea "Release Candidate" (RC) a fost 7100 având build-ul de "'7100.0. Winmain_win7rc.090421-1700"'. A fost disponibil pentru abonatii MSDN si TechNet precum si participantii în programul Connect la data de 30 aprilie. In jurul acestei perioade a fost deja disponibila si pe retele peer-to-peer[15]. Versiunea RC a fost lansata publicului pe data de 5 mai 2009. RC-ul este disponibil în 5 limbi, poate fi descarcat pana la data de 20 August 2009 iar sistemul de operare va expira la 1 Iunie 2010 cu opriri din doua în doua ore începând cu data de 1 Martie 2010.[16]
Windows 7 RTM
Microsoft a declarat ca au fost lansate versiunile RTM ale Windows 7 împreuna cu Windows Server 2008 R2 pe data de 22 iulie 2009. Windows 7 RTM este compilaţia cu numarul 7600.16385 care a fost compliată la data de 13 Iulie 2009. Acesta compilaţie a fost stabilită ca şi RTM dupa ce a trecut toate testele interne ale companiei. Pe data de 24 Iulie Microsoft va distribui copii către OEM online, urmaţi de abonaţii MSDN, Technet şi Microsoft Connect pe data de 6 august 2009.[17][18]
Caracteristici
Caracteristici noi şi schimbate
 WordPad în Windows 7 cu interfaţa Ribbon (panglică)
Varianta nouă a centrului de acțiune a lui Windows 7
Windows 7 include o serie de caracteristici noi, cum ar primi paşi în atingerea cu mâinile, vorbirea, şi recunoaşterea scrisului de mână, suport pentru hard disk-uri virtuale, performanţă îmbunătăţită pe procesoarele multi-core[19][20][21][22], performanţa boot-ului îmbunătăţită, şi îmbunătăţiri ale nucleului (kernel). Windows 7 adaugă suport pentru sisteme care folosesc multiple plăci grafice heterogene de la diferiţi furnizori, o nouă versiune a Windows Media Center,[23] un Gadget pentru Windows Media Center, caracteristici media îmbunătăţite, XPS Essentials Pack şi Windows PowerShell deja incluse, şi un „Calculator” reconceput cu capabilităţi multlinii inclusiv Programmer (Programator) şi Statistics (Statistici), moduri împreună cu unitatea de conversie. Multe elemente noi au fost adăugate în Control Panel, incluzând ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Location and Other Sensors, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons, şi Display.[24] Windows Security Center a fost renumit Windows Action Center (Windows Health Center şi Windows Solution Center în build-urile de mai devreme) care cuprinde atât securitate, cât şi întreţinerea calculatorului.
Bara de sarcini are cele mai uriaşe schimbări vizuale, în cazul în care bara de instrumente Quick Launch a fost înlocuită cu aplicaţiile „de prins” în taskbar. Butoanele pentru aplicaţiile prinse sunt integrate cu butoanele sarcinilor. Aceste butoane, de asemenea, activează funcţia Jump Lists pentru a permite un acces uşor la sarcinile comune.[25] Bara de sarcini reinventată permite şi reordonarea butoanelor de pe ea. În adiacenţă cu ceasul sistemului există un buton dreptunghiular pentru noua facilitate „Peek”. Mişcarea cursorului asupra acestui buton face ca toate toate ferestrele active să devină transparente pentru o previzualizare rapidă a suprafeţei de lucru.[26] Făcând click pe acest buton are ca efect minimizarea ferestrelor active. Spre deosebire de Windows Vista, frontierele ferestrelor şi a barei de aplicaţii nu îşi schimbă culoarea când o fereastră este mărită când este aplicat stilul Windows Aero. În schimb aceste ferestre rămân transparente.Pentru programatori, sistemul de operare Windows 7 include o nouă interfaţă de reţea Application-Programming-Interface care are suport pentru crearea serviciilor web bazate pe protocolului de accesare simplă a obiectelor Simple Object Access Protocol (spre deosebire de serviciile web bazate pe platforma .NET),[27] caracteristici noi care vor reduce timpul pentru instalarea aplicaţiilor, reducerea cererilor de control asupra conturilor de utilizator, dezvolare simplificată la fişierele de instalare,[28]suportul global îmbunătăţit prin serviciul lingvistic numit Extended Linguistic Services API.[29]
La conferinţa WinHEC din anul 2008 compania Microsot a anunţat că adâncimea culorilor de 30 de biţi şi 48 de biţi ar putea fi acceptat şi în Windows 7 împreună cu gama largă de culori scRGB. Regimurile video suportate de către Windows 7 sunt 16-biţi sRGB, 24-biţi sRGB, 30-biţi sRGB, 30-biţi cu gama de culori extensă sRGB, şi 48-biţi scRGB [30][31] Microsoft cercetează un suport mai bun pentru Unităţile de stocare solide pentru a permite sistemului de operare Windows 7 de a identifica în mod unic aceste dispozitive.[32] Versiunile a jocurilo online Spades, Backgammon şi Checkers au fost excluse din Windows Vista, dar restabilite în Windows 7. Windows 7 va include navigatorul web Internet Explorer 8 şi player-ul multimedia Windows Media Player 12.
Suport pentru Microsoft App-V
Clienţii MDOP (en: Microsoft Desktop Optimization Pack) au comunicat companiei Microsoft că doresc să vadă în Windows 7 suport pentru Microsoft Application Virtualization care este o soluţie pentru virtualizarea aplicaţiilor. Răspunsul companiei Microsoft a fost că ei au înţeles doleanţele utilizatorilor şi prin urmare au anunţat disponibilitatea aplicaţiei Microsoft App-V 4.5 CUI cu suport pentru Windows 7 Beta[33].
Toţi abonaţii a aplicaţiei Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), pot folosi serviciul Microsoft Connect pentru a se înregistra şi de a beneficia aplicaţia App-V. Această versiune va avea acces la noile tehnologii şi va fi gratuit ca parte a actualei lor licenţe.
Windows Advanced Rasterization Platform
Windows Advanced Rasterization Platform, abreviat WARP, va fi o nouă platformă pentru DirectX care va permite accelerarea plăcilor grafice. Tehnologia WARP va permite randarea graficii chiar şi în cazul în care placa video integrată în sistem are probleme, în acel moment sarcinile grafice fiind preluate de procesor. Tehnologia va fi în stare să ofere accelerare 3D folosindu-se doar de puterea procesorului. Acesta va suporta procesarea Direct3D 10 şi 10.1, parte componentă a API-ului DirectX 10 şi 10.1. Printre facilităţile oferite se numără suportul pentru Antialiasing 8x şi Anisotropic filtering. Aceste facilităţi se adresează celor ce nu dispun de o placă grafică separată, dar totuşi doresc să ruleze sistemul de operare cu interfaţă 3D, similară cu Aero din Windows Vista. Cerinţele minime pentru ca WARP să funcţioneze sunt:
un procesor de 800 MHz
o memorie RAM de 1 GO
Caracteristici excluse
În timp ce Windows 7 conţine multe facilităţi noi, o serie de capabilităţi şi unele programe care au făcut parte din sistemul de operare Windows Vista nu mai sunt prezente sau au fost modificate, fapt prin care au fost eliminate unele funcţiuni. Următoarea listă conţine caracteristicile care au fost prezente în Windows Vista dar au fost excluse din Windows 7.
Mai multe funcţii ale shell-ului[34] incluzând:
Interfaţa pentru utilizator, meniul Start clasic
Bara de lucru plutitoare (depăşită în Windows Vista, acum bara de lucru poate fi prinsă de taskbar)
Mini-player-ul Windows Media Player (înlocuit cu noua funcţie Jump List)
Prinderea implicitului Navigator de Internet şi Programe Soft de E-mail cu Clienţii la meniul Start în mod implicit (programele pot fi prinse manual)
Abilitatea de a dezactiva gruparea (amplasarea una lângă alta), similar butoanelor taskbar-ului
Butonalele taskbar-ului combinate nu mai arată numeric câte ferestre sunt în lista lor
Pictograma activităţii de reţea care este amplasată pe taskbar nu mai reprezintă animaţia de activitate
Căutare avansată
Capacitatea de a dezactiva setarea taskbar-ului „always on top”
Meniurile contextului butoanelor taskbar-ului au fost înlocuite cu Jump Lists, cărora le lipsesc butoanele Restore (restaurare), Move (mişcare), Size (mărime), Minimize (minimizare) şi Maximize (maximizare)
Câteva funcţii ale Windows Media Player:
Advanced Tag Editor
Paste Album Art
"Recent adăugat" Auto playlist
Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, Windows Mail şi Windows Calendar (în favoarea descărcării sau folosirii variantei echivalente gratis Windows Live, căreia îi lipsesc câteva caracteristici), deşi modulul Photo Viewer al Windows Photo Gallery a fost păstrat.
Funcţia Software Explorer a Windows Defender[35]
Removable Storage Manager (RSM)[36] (applicaţii ca NTBackup sau NTBackup Restore Tool nu pot rula)
Windows Meeting Space
Capacitatea de a căuta conţinuturile fişierelor folosind Windows Search.
InkBall, un joc
Tastatura numerică de la On-Screen Keyboard[37]
Microsoft Agent 2.0 Technology
Windows Sidebar (înlocuită cu Desktop Gadget Gallery)
Windows Ultimate Extras în versiunea „Ultimate"
Atenţia reglementării antitrust
Ca şi în cazul altor sisteme de operare Microsoft, Windows 7 este studiat de către reglementatorii federali ai Statelor Unite, care supravegheau operaţiunile companiei după cazul United States v. Microsoft din 2001. Conform stării dosarelor de rapoarte, cei 3 membri juraţi au început evaluarea prototipurilor de la noul sistem de operare în Februarie 2008. Michael Gartenberg, analist la Jupiter Research a spus că, "Provocarea lui Microsoft pentru Windows 7 va fi cum vor putea continua să adauge caracteristici pe care consumatorii vor dori ca să nu ruleze reglementările groaznice."[38].
De menţionat că în Europa Windows 7 ar putea fi livrat obligatoriu cu navigatoare rivale, posibil Mozilla Firefox sau Google Chrome. Motivul pentru această suspiciune este în includerea programului Internet Explorer care este văzut ca un prejudiciu adus competiţiei[39]. Cu toate acestea, Microsoft a anunţat pe blogul Engineering Windows 7 că utilizatorii vor putea dezactiva mai multe caracteristici decât din Windows Vista, incluzând Internet Explorer[40].
Ediţiile Windows 7
Windows 7 e disponibil în 6 versiuni numite ediţii. Denumirile date ediţiilor sunt aceleaşi ca şi în Windows Vista, cu o excepţie pentru ediţia Business care va deveni Windows 7 Professional.
Pentru magazinele cu amănuntul şi pentru cei mai mulţi producători OEM sunt prevăzute numai ediţiile Home Premium, Professional şi Ultimate. Home Basic va fi valabil doar pentru pieţele emergente, Enterprise numai prin Volume Licensing, iar Starter numai pentru anumiţi producători OEM.
Fiecare ediţie va include toată funcţionalitatea de la ediţiile inferioare ei. Ca rezultat, trecerea în sus de la o ediţie la alta ("upgrade") va fi mai simplă şi mult mai unitară[41].
Ediţiile pentru ţările din UE conţin şi browserul Internet Explorer, totuşi fiecare cumpărător poate decide independent de Microsoft, care anume browser să folosească.
Atenţie, toate ediţiile în afară de Starter dispun de câte 2 subvariante: "32 bit" şi "64 bit". Pentru subvariantele "64 bit" e nevoie de procesoare speciale capabile de a executa comenzi pe 64 bit, precum şi de driver-e speciale pe 64 bit pentru toate perifericele ataşate. Subvariantele Windows 7 pe 64 bit sunt capabile să ruleze aproape toate aplicaţiile scrise pentru 32 bit, dar dacă se doreşte o productivitate (viteză de lucru) maximă atunci sunt necesare şi aplicaţii speciale pe 64 bit.