Bine ati venit pe blogul meu

вторник, 11 мая 2010 г.

Ştergerea fişierelor

Operaţia de ştergere a fişierelor se face atunci cînd nu vrem să le mai folosim şi se face cu comanda DEL. Sintaxa comenzii DEL este foarte simplă :

DEL numefişier
De exemplu, dacă se doreşte ştergerea fişierului BUGET.DOC care se află în catalogul (directorul) \ALMEUDOC, atunci se folosesc comenzile :
CD C:\ALMEUDOC
DEL BUGET.DOC
Dacă se doreşte, se poate efectua operaţia de ştergere, scriind o singură linie de comandă, ca în exemplul de mai jos :
DEL C:\ALMEUDOC\BUGET.DOC

Dacă se primeşte mesajul de eroare Acces Denied (Acces interzis) la utilizarea comenzii DEL asta înseamnă că fişierul este protejat. Pentru a-l deproteja, trebuie utilizată comanda ATTRIB, dar trebuie să avem în vedere că fişierul a fost protejat dintr-un anumit motiv.

Ştergerea unor fişier selectate

După cum am învăţat, MS-DOS utilizează două caractere de înlocuire, şi anume : asteriscul (*) pentru a înlocui mai multe caractere, ca în exemplul : *.DOC şi semnul întrebării (?) pentru a înlocui un singur caracter,ca în exemplul :
BUG??.DOC .

De exemplu, dacă se doreşte să se şteargă toate fişierele din catalogul ALMEUDOC se scrie următoarea linie de comandă :
DEL *.*

Dacă dorim să ni se ceară confirmarea, înainte de a şterge un fişier, atunci se adugă comutatorul /P (de la invitaţie), la sfîrşitul comenzii DEL .
DEL *.* /P

Sistemul de operare MS-DOS ne întreabă înainte de a şterge fiecare fişier. Se apasă Y pentru a şterge fişierul sau N pentru a sări peste acel fişier, fără a-l şterge.

Комментариев нет:

Отправить комментарий